درست مثل تمام آسیب هایی که به زانو وارد می شود ، پارگی مینیسک زانو نیز می تواند دردناک و فرسایشی باشد. متاسفانه این مشکل برای بسیاری از افراد رخ می دهد و یکی از شایع ترین آسیب های زانو می باشد. مینیسک یک تکه از زانو است که از ساییده شدن مفصل جلوگیری کرده و از آن محافظت می نماید. در صورتی که شما نیز دچار پارگی مینیسک شده اید و می خواهید بدانید چه روش هایی برای درمان آن وجود دارد ، همراه دکتر محمدابراهیم طاهریان ، بهترین متخصص ارتوپد تهران باشید.
پارگی مینیسک یکی از آسیب های رایج در زانو بوده که در اثر چرخش یا خم شدن بیش از حد مفصل زانو رخ می دهد. مینیسک ها دو بخش هلالی شکل از غضروف درون زانو هستند که وظیفه جذب فشارها و محافظت از مفصل زانو را بر عهده دارند. بهتر است بدانید هنگامی که فرد به طور ناگهانی حرکات چرخشی شدید انجام می دهد ، در این صورت مینیسک دچار پارگی می شود.
لازم به ذکر است عوامل دیگر مانند افزایش سن ، تضعیف عضلات اطراف زانو و فشارهای تکراری نیز خطر پارگی مینیسک را افزایش می دهند.
علائم پارگی مینیسک با توجه به شدت پارگی متفاوت است که در این قسمت به برخی از علائم آن اشاره می نماییم:
همانطور که گفته شد ، مینیسک از ساییده و فرسوده شدن زانو جلوگیری می کند. اما در شرایطی که زانو با حالتی بد بچرخد و یا به آن فشار وارد شود ، پارگی رخ می دهد. گاهی اوقات ، یک تکه از میسنیسک از جای خود تکان می خورد و به مفصل وارد می شود ؛ این امر منجر به قفل کردن زانو خواهد شد.
این مشکل بیشتر در حین انجام ورزش های تماسی و سنگین اتفاق می افتد. افراد با سنین بالاتر بیشتر در معرض این معضل قرار دارند ، زیرا بالا رفتن سن باعث تضعیف مینیسک می شود.
فوتبال ، بسکتبال ، تنیس و ورزش های تماسی از جمله مواردی هستند که منجر به پاره شدن مینیسک زانو می گردند. همچنین حرکاتی مثل اسکوات ، چرخیدن ناگهانی و وزنه برداری نیز در این موضوع نقش دارند.
زمانی که پارگی در این ناحیه رخ دهد ، ممکن است صدایی تقه مانند از زانوی خود بشنوید. بعد از آن احتمالا با علائم زیر رو به رو خواهید شد :
امکان دارد در مواقعی احساس کنید که زانوی شما تحمل وزنتان را ندارد و یا به اصطلاح خالی کرده است ، این امر معمولا نشانه این است که یک تکه از مینیسک شل شده و جلوی مفصل را گرفته است.
در صورتی که با هر کدام از این علائم رو به رو شدید و پس از چند روز برطرف نشدند ، باید به یک متخصص ارتوپد خوب در تهران مراجعه نمایید تا مشکل به صورت دقیق بررسی و تشخیص داده شود.
زمانی که دکتر ارتوپد خود را از علائم خود آگاه ساختید ، ایشان زانوی شما را معاینه می کنند و محدوده جرکتی آن را تست می نمایند.
ممکن است پزشک تست مک موری را نیز انجام دهد. در این روند ، جراح زانوی بیمار را خم می کند ، سپس آن را با یک دست نگه داشته و با دست دیگر کف پا را به سمت خارج می چرخاند. در مرحله بعد زانو را به آرامی صاف می نماید. در صورتی که در این زمان صدای کلیک شنیده شد یا بیمار احساس درد کرد ، می توان گفت که پارگی میسنیک زانو رخ داده است.
برای اطمینان از پارگی مینیسک ، آزمایشات تصویربرداری تجویز می شود. این تست ها شامل موارد زیر می شوند :
این تست پارگی در ناحیه مینیسک را نشان نمی دهد ، اما می توان از طریق آن مشکلات دیگری مثل آرتروز که باعث زانو درد شده اند را تشخیص داد.
این تست قادر است عکس های متعددی از زانوی شما ثبت کند. در این روند از مینیسک و رباط زانو تصویربرداری می شود تا پارگی مینیسک زانو تشخیص داده شود. البته توجه داشته باشید که در برخی موارد پارگی مینیسک در تصویر MRI مشخص نمی شود ؛ گاها نیز پزشک به اشتباه ساختارهای زانو را با این مشکل اشتباه بگیرد.
در این رویکرد ، از امواج فراصوت بهره گرفته می شود تا دلیل زانو درد مشخص شوند. امکان دارد بهترین متخصص ارتوپد تهران آرتروسکوپی را تجویز کند. در این روند ، یک برش کوچک کنار زانو ایجاد می شود و یک ابزار فیبر نوری نازک و انعطاف پذیر به نام آرتروسکوپ از طریق آن وارد زانو می شود. ابزارهای جراحی نیز می توانند از این طریق وارد زانو شوند تا در صورت نیاز ، برش هایی در داخل زانو نیز زده شود.
در اولین قدم ، باید پارگی این ناحیه را با تکنیک های خانگی مثل استراحت کردن ، استفاده از کمپرس یخ و بالا قرار دادن پا درمان کنید. یکی از این روش ها ، RICE نام دارد که در ادامه آن را توضیح داده ایم.
می توانید برای کاهش درد ناشی از پارگی مینیسک زانو ، داروهایی مثل آسپرین ، ایبوبروفن یا هر داروی ضد التهاب دیگری را مصرف نمایید.
در صورتی که درد دارید ، نباید وزن خود را روی زانوی آسیب دیده بیاندازید. ممکن است بهترین متخصص ارتوپدی تهران برایتان فیزیوتراپی تجویز کند تا عضلات اطراف زانو تقویت گردند. این روند می تواند درد را کاهش داده و استحکام و دامنه حرکات زانو را بهبود بخشد. فیزیوتراپ ممکن است به بیمار پیشنهاد دهد تا از ماساژ بهره بگیرد ؛ تکنیک های استفاده شده در ماساژ تورم و سفتی را کاهش می دهند.
در صورتی که زانو به درمان های بالا جواب ندهد ، متخصص ارتوپد خوب در تهران جراحی آرتروسکوپی را پیشنهاد می دهد. ایشان دستوراتی را جهت آمادگی برای این عمل در اختیار شما قرار می دهند. اما برخی از آن ها شامل موارد زیر می شود :
در صورتی که قبل از جراحی پارگی مینیسک زانو با علائمی مثل تب ، عفونت و سرماخوردگی مواجه شدید و یا زخم باز داشتید ، متخصص ارتوپدی را مطلع سازید.
در این جراحی ، پزشک یک برش کوچک را روی زانو ایجاد می کند و ابزار جراحی را از طریق آن وارد زانو می نماید تا مینیسک آسیب دیده را ترمیم نماید. کل پروسه به طور معمول حدود یک ساعت به طول می انجامد. معمولا بعد از این پروسه ، همان روز می توانید به منزل باز گردید. بهبودی کامل به زمان نیاز دارد ، اما می توانید چند روز بعد از عمل فیزیوتراپی را آغاز نمایید.
در صورتی که در جراحی پارگی مینیسک اصلاح شده باشد ، ریکاوری و توانبخشی حدود شش هفته به طول می انجامد. در این مدت باید از بریس زانو یا عصا استفاده نمایید. این پروسیجر با ریسک هایی همراه است ، بنابراین نیاز است تا قبل از هر اقدامی با یک دکتر ارتوپد خوب در تهران صحبت کنید تا تعیین شود که کاندیدای خوبی برای این جراحی هستید یا خیر.
می توانید با انجام ورزش هایی که عضلات پا را قوی می کنند از پاره شدن مینیسک زانو جلوگیری نمایید. علاوه بر این ، می توانید هنگام ورزش کردن از وسایل محافظی بهره بگیرید تا این دست از مشکلات رخ ندهند.
شایع ترین نوع پارگی در این ناحیه ، شعاعی می باشد و در بخشی از زانو رخ می دهد که خون رسانی به آن انجام نمی شود. به همین دلیل ، امکان اینکه به صورت خود به خود ترمیم شود وجود نخواهد داشت. در صورتی که این عارضه شدید باشد ، نیاز است تا برای درمان آن جراحی به انجام برسد. در این صورت جراح بخشی که آسیب دیده است را از باقی مناطق جدا خواهد کرد.
درمان این مدل از پارگی ، یکی از ساده ترین رویکردها می باشد. جای اینکه بخش آسیب دیده مینیسک زانو جدا گردد ، پزشک سعی می کند فیبرهای محیطی آن را به یکدیگر بدوزد. مکان آسیب دیدگی ، در درمان پارگی مینیسک زانو نقش کلیدی را ایفا می کند. هر چه میزان رگ های خونی در ناحیه آسیب دیده بیشتر بوده و به لبه بیرونی نزدیک تر باشد ، درمان و بهبودی راحت تر صورت می گیرند. توجه داشته باشید در مقابل اگر پارگی به مرکز مینیسک نزدیک باشد ، این رویه به شکل دشوارتری به انجام خواهد رسید.
این نوع از آسیب دیدگی ، هنگامی که پزشک جراحی را آغاز می کند نرمال به نظر می رسد ، اما این پارگی خبر از این می دهد که بافت مینیسک در مراحل ابتدایی تغییرات دژنراتیو قرار دارد. ولی این آسیب معمولا باعث بروز مشکلات بیشتری نمی شود. این پارگی ها معمولا نیازی به جراحی ندارند و می توان آن ها را با استفاده از MRI تشخیص داد.
در این مدل از پارگی مینیسک زانو ، الگوهای متفاوتی دیده می شود که اغلب نشان دهنده نوع رادیال و افقی هستند. این آسیب دیدگی معمولا با جراحی اصلاحی درمان نمی شود ؛ اما امکان دارد در مواردی مینیسک نیز برداشته شود.
این آسیب دیدگی نیز الگوی غیر طبیعی دارد. بیماری که به نوع فلپ این پارگی مبتلا شده باشد ممکن است با احساس گرفتگی در این ناحیه رو به رو شود. فلپ مینیسک باعث ایجاد چنین حسی می شود و می توان برای کاهش درد ، در طول جراحی این بافت کوچک را برداشت.
این مدل ، بسیار شبیه به پارگی افقی مینیسک می باشد ، اما بخش بزرگ تری از مینیسک را در بر می گیرد. در این حالت زانو قفل می شود و بخش پاره شده جلوی حرکت عادی زانو را خواهد گرفت. برای درمان این عارضه نیاز به جراحی اورژانسی می باشد تا توانایی زانو در خم شدن باز گردد.
خیر ، همه پارگی های مینیسک نیاز به جراحی ندارند. لازم به ذکر است تصمیم گیری برای جراحی به نوع پارگی و شدت علائم بستگی دارد. پارگی های کوچک و جزئی که در قسمت های غنی از خون مینیسک قرار دارند معمولا به خودی خود بهبود می یابند.
در مواردی که پارگی بزرگ تر است یا در نواحی که خونرسانی ضعیف تری دارد یا اگر زانو قفل شده باشد ، جراحی بهترین گزینه درمان برای این نوع عارضه می باشد.
بله ، اگر پارگی مینیسک به درستی درمان نشود ممکن است به مرور زمان باعث آسیب به غضروف های دیگر زانو شود و خطر ابتلا به آرتروز زانو را افزایش دهد.
پیشگیری از پارگی مینیسک به طور کامل ممکن نیست اما میتوان با رعایت برخی نکات اعم از تقویت عضلات اطراف زانو ، گرم کردن قبل از ورزش ، پرهیز از حرکات ناگهانی خطر ابتلا به آن را کاهش داد.
کلام آخر
در صورتی که این معضل به درستی تشخیص داده شده باشد و فرد نیز روند درمانی را طی کرده باشد ، زانو دوباره به محدوده حرکتی و عملکردی قبل از پارگی مینیسک زانو باز می گردد. ممکن است برای درمان این پارگی نیازی به جراحی نباشد و اقدامات دیگری به این جهت پیش گرفته شود.
هیچ جریان خونی به مینیسک راه ندارد ، به همین دلیل توانایی ترمیم آن تحت تاثیر قرار می گیرد. هرچند مناطقی از مینیسک زانو ، مثل بخش خارجی آن رگ های خونی بیشتری دارند و ترمیم آن ها با سهولت بیشتری صورت می گیرد.
از آرتریت پسوریازیس می توان به عنوان یکی از بیماری های التهابی مزمن یاد کرد…
بیماری اولیر (OLLIER) ، در حقیقت یک بیماری اسکلتی است که به ندرت اتفاق می…