زمان مطالعه: 3 دقیقه

جراحی تنگی کانال نخاع گردن در مواردی که درمان های متداول در راستای درمان این عارضه موثر واقع نگردند ، به عنوان آخرین گزینه درمانی مورد استفاده قرار می گیرد. تنگی کانال نخاعی گردن یکی از عوارضی است که معمولا در میانسالی نمود می یابد ؛ این عارضه اغلب سبب ایجاد فشار به اعصاب نخاع گردن شده و در نتیجه منجر به بروز علائمی اعم از بی حسی ، گزگز یا درد در این ناحیه می شود. در مقاله پیش رو از سایت دکتر محمدابراهیم طاهریان بهترین متخصص ارتوپد تهران علل و علائم تنگی کانال نخاعی گردن و روش های درمان آن را مورد بررسی قرار داده ایم ؛ برای کسب اطلاعات مفید در این خصوص تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

جراحی تنگی کانال نخاع گردن

منظور از تنگی کانال نخاع گردن چیست؟

ستون فقرات متشکل از تعدادی مهره های استخوانی بر روی یکدیگر می باشد ، نخاع نیز دقیقا از میان این مهره ها عبور کرده است. حال آن که گاها به دنبال برخی عوارض ، حفره میانی مهره های ستون فقرات کوچک شده و این اتفاق به تنگی کانال نخاع منتج می شود.

علت بروز تنگی کانال نخاعی گردن چیست؟

تنگی نخاع گردن به دنبال یکی از موارد ذیل ممکن است اتفاق بیفتد :

  • تنگی کانال نخاع از بدو تولد : گاهی اوقات بعضی نوزادان از زمان تولد و به صورت مادرزادی با تنگی کانال نخاع گردنی متولد می شوند ؛ در این نوزادان قطر کانال نخاع ، کمتر از حد نرمال است. در صورت تشخیص زودهنگام این عارضه می توان نسبت به درمان سریع تر آن اقدام کرده و از وقوع عوارض ناشی از آن جلوگیری به عمل آورد.
  • اصابت ضربه به مهره های گردن : بعضا به دنبال برخورد ضربه ناگهانی به مهره های گردن طی سوانحی از قبیل سقوط از بلندی یا تصادف و غیره ؛ مهره های گردن آسیب دیده و ملتهب می شوند ، از این در چنین مواردی ممکن است زمینه برای بروز تنگی کانال نخاع فراهم گردد.
  • رشد بیش از حد استخوان های ستون فقرات : گاها به خاطر رشد بیش از حد استخوان ها ، خارهای استخوانی پدید می آیند و به تبع آن ، فضای کانال نخاعی کاهش می یابد و در نتیجه تنگی کانال نخاع گردن اتفاق می افتد.
  • فتق دیسک : در برخی موارد تنگی کانال نخاعی گردن ، در پی فرسایش دیسک های بین مهره ای یا اصطلاحا فتق دیسک اتفاق می افتد.
  • افزایش ضخامت رباط ها : تنگی کانال نخاع گردن ممکن است به دنبال ضخیم تر شدن و سفت شدن رباط ها رخ دهد ؛ لازم به ذکر است که بالا رفتن سن معمولا به افزایش ضخامت و سفت شدن رباط ها می انجامد.

علائم و نشانه های تنگی کانال نخاع گردنی

تنگی کانال نخاعی گردن عموما علائم زیر را به دنبال دارد :

  • احساس درد در ناحیه گردن
  • احساس بی حسی در دست ها و بازوها
  • احساس گزگز در انگشت دست ها
  • بر هم خوردن تعادل
  • اختلال عملکردی پاها
  • اختلال نگهداری اجسام در دست

آیا تنگی کانال نخاع گردن قابل درمان است؟

تنگی کانال نخاعی گردن ، می تواند با روش های غیرجراحی تحت درمان قرار گیرد ؛ از جمله این روش ها می توان به موارد ذیل اشاره داشت :

  • دارودرمانی
  • فیزیوتراپی
  • ورزش
  • لیزر

اما در برخی موارد ممکن است متدهای غیرتهاجمی پاسخگو نباشد ، در چنین مواردی پزشک متخصص از جراحی تنگی کانال نخاع گردن برای درمان این عارضه استفاده خواهد کرد.

درمان تنگی کانال نخاعی گردن با جراحی

جراحی تنگی کانال نخاع گردن ، در مواردی که روش های غیرجراحی مثمر ثمر واقع نگردند ؛ به کار گرفته خواهد شد. این جراحی با روش های مختلفی قابل انجام است که عبارتند از :

  1. جراحی لامینکتومی
  2. جراحی دیسککتومی
  3. کورپکتومی
  4. فورامینوتومی
  5. فیوژن ستون فقرات

انتخاب روش مناسب برای جراحی تنگی کانال نخاع گردن ، توسط پزشک متخصص و بر اساس نیاز بیمار صورت خواهد پذیرفت.

درمان تنگی کانال نخاع گردن با لیزر ممکن است؟

بهره وری از مکانیزم لیزردرمانی ، به عنوان یک تکنیک غیرجراحی می تواند در درمان تنگی کانال نخاعی گردن موثر واقع شود. البته در مواردی که درجه تنگی کانال نخاعی خفیف تا متوسط باشد ، این روش پاسخگو خواهد بود و در صورت شدید بودن عارضه نخاعی ، لیزردرمانی کاربردی نخواهد داشت.

سخن پایانی

احساس درد مضاعف در ناحیه ستوان فقرات و قسمت گردن ، می تواند دلالت بر تنگی کانال نخاعی گردن داشته باشد ؛ از این رو در صورت مشاهده علائم تنگی کانال نخاعی که در طول مقاله به آن پرداخته شد ، سریعا به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه فرمایید تا تحت بررسی های دقیق قرار گیرید.