زمان مطالعه: 3 دقیقه

بی حسی دست و پا جزو مشکلاتی است که افراد بسیاری ممکن است در زندگی روزمره خود با آن سر و کار داشته باشند. در این مقاله به علت های این بی حسی می پردازیم و اینکه در چه شرایطی باید به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کنیم ، خواهیم پرداخت.

گز گز کردن و بی حسی دستها

علائم و نشانه های بی حسی دست

در صورتی که افراد هر کدام از موارد زیر را در خود مشاهده کردند ، لازم است به آن توجه ویژه ای داشته باشند چراکه ممکن است نشانه و هشدارهای بدن مبنی بر وجود برخی از بیماری ها باشد.

❌ بی حس شدن دست چپ یا راست

❌ سِر شدن نوک انگشتان هر یک از دستها

❌ گزگز کردن دست ها

❌ بی حس شدن دست ها از آرنج به پایین

❌ مور مور شدن دست ها

دلایل رایج بی حسی دست ها

دلایل متعدد و پرشماری را می توان برای بی حسی دست ها قلمداد کرد. برخی از این دلایل ، به شرح زیر هستند:

  1. سندروم تونل کارپال

در افرادی که به شدت از دست های خود به کار گیری می کنند ، مانند افراد موزیسین و تایپیست ، با توجه به نوع کارکرد این افراد، فشار نامتعارفی بر عصب های مچ دست وارد می شود که می تواند منجر به بی حسی دست ها شود.

  1. آسیب دیدگی دیسک گردن و کمر

در صورتی که دیسک های گردن و کمر افراد ، دچار آسیب و پارگی شود ، مواد داخل دیسک که موادی نرم هستند از بافت دیسک خارج شده و می تواند به عصب های اطراف دیسک ، فشار وارد کند که این فشار خود را به صورت بی حسی پاها و حتی دست ها نشان دهد.

  1. سکته مغزی

یکی دیگر از دلایلی که می تواند از دلایل بی حسی دست ها به شمار آید ، سکته مغزی است. مشاهده بی حسی در دستها نمی تواند دلیلی بر بروز سکته مغزی باشد. در حالی که اگر با عارضه های دیگری مانند افتادگی و کج شدگی صورت ، عدم توانایی در تکلم ، گیجی ، بروز مشکلات بینایی ، سرگیجه های ناگهانی یا سردرد های شدید همراه باشد ، می تواند نشانه  بروز سکته مغزی باشد که در این صورت لازم است افراد سریعا ، برای آغاز فرآیند درمان ، به مراکز درمانی مراجعه کنند.

  1. سندروم تونل کوبیتال

عصب اولنار که در نزدیکی پوست دست و استخوان قرار دارد ، در صورتی که درگیر فشار و ضربه ناگهانی قرار گیرد ، اصطلاحا دچار گیر افتادگی این عصب می شود و می تواند خود را به صورت بی حسی دست نشان دهد. به این گیرافتادگی عصب اولنار در علم پزشکی ، سندروم تونل کوبیتال نیز گفته می شود.

 

برای تعیین نوبت و مشاوره با دکتر طاهریان بهترین متخصص ارتوپد تهران فرم زیر را پر کنید.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

 

  1. دیابت

یکی دیگر از دلایلی که باعث می شود تا افراد به بی حسی و مور مور شدن دست دچار شوند ، دیابت است. در صورتی که افراد دیابتی ، میزان قند خون خود را کنترل نکنند ، بروز این بی حسی قابل تصور خواهد بود.

  1. اختلال و کم کاری تیروئید

اختلال در عمکلرد تروئید ، باعث می شود تا هورمون های تیروئید ، کمتر از حالت نرمال ترشح شوند و در صورتی که ای وضع کنترل و درمان نشود ، علاوه  بر بی حسی دست و پا ها ، با علائم دیگری مانند بی حسی و ضعف می تواند خود را نشان دهد.

  1. کمبود ویتامین ب 12

در صورتی که افراد دچار کمبود ویتامین ب 12 که اثر محافظتی بر سلول های عصبی دارد ، شود در این صورت بدن کمبود این ویتامین را به صورت بی حسی در دست ها نشان می دهد. با مصرف مکمل ویتامین ب می توان با این بی حسی خداحافظی کرد.

در صورت بی حسی دست ، چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

در صورتی که افراد دچار بی حسی شده باشند و پس از گذشت چند روز بهبود نیابد و حتی در عین حال این بی حسی به سایر نقاط بدن نیز سرایت کند ، در این صورت می تواند این موضوع خطرناک باشد و به اقدامات درمانی با مراجعه به متخصص ارتوپد در تهران نیاز باشد.

راه های تشخیص علت بی حسی و مور مور شدن دست ها

در صورتی که افراد با مشکل بی حسی دست و پای خود به پزشک مراجعه کنند ، پزشک برای بررسی علت این موضوع می تواند یک یا چند روش های زیر را برای بیمار تجویز کند :

  • سی تی اسکن
  • ام آر آی
  • اشعه ایکس ( عکس رادیولوژی )
  • آزمایش خون
  • آزمایشات عملکرد عصبی مانند نوار عصب عضله
  • راه های درمان بی حسی دست ها

پزشک بعد از مشاهده نتایج آزمایشات و تصویربرداری های تجویز شده ، علت این بی حسی را تشخیص داده و بنا به شدت و علت این بی حسی یکی از راه های درمانی زیر را برای بیمار تجویز می کند.

✔️ تجویز داروهای اعصاب

✔️ تجویز جلسات فیزیوتراپی به جهت تقویت ستون فقرات بیمار

✔️ کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت