تعویض مفصل شانه یکی از راه هایی است در افرادی که از درد شانه رنج می برند. عمده ترین دلیلی که می تواند منجر به این عمل جراحی شود ، ساییدگی مفصل شانه است که در این شرایط اقدامات دارویی و حرکات اصلاحی تاثیری در بهبود این درد نخواهند داشت. اما به گفته دکتر ابراهیم طاهریان ، متخصص و جراح ارتوپد ، تنها بدین دلیل این عمل انجام نمی شود و دلایل متعددی دارد. با ما همراه باشید تا با دلایل و نحوه چگونگی این عمل آشنا شویم.
دلایل رایج تعویض مفصل شانه
افرادی که درگیر برخی بیماری های شانه هستند ، با تشخیص پزشک و متخصص ارتوپد ، گزینه مناسبی برای عمل تعویض مفصل شانه به شمار می روند. این بیماری ها عبارت اند از :
🔷 آرتروز شانه
شاید بتوان این مورد را رایج ترین دلیلی دانست که افراد درگیر آن مجبور به تعویض مفصل شانه می شوند. در افراد میانسالی با افزایش سن ، غضروف اطراف شانه ، با توجه به فعالیت خود ، دچار نازکی و ساییدگی می شوند که باعث می شود استخوان های اطراف به روی یک دگیر ساییده شوند و حسی دردناک را برای افراد درگیر ایجاد کنند که در این شرایط ، تعویض مفصل شانه ، راه حلی برای درمان این درد شناخته می شود.
🔷 روماتیسم مفصلی
افراد مبتلا به این بیماری ، درگیر التهاب غشای احاطه شده مفصل هستند که پس از گذشت مدتی می تواند به غضروف شانه آسیب رسانده و منجر به درد و ناراحتی شود. در صورت بروز روماتیسم مفصلی ، جراحی تعویض مفصل شانه می تواند راه حلی برای کاهش و حتی بهبود این درد باشد.
🔷 آرتریت التهابی
برخی از بیماری ها هستند که دلیل خاصی برای بروز آنها وجود ندارد و به اصطلاح بیماری های خود ایمنی خطاب می شوند که دو نوع آرترتی روماتوئید و اسپویلیت آنکیلوزان می توانن منجر به ناراحتی در مفصل شانه شوند که یکی از راه های درمان آن ، جراحی مفصل شانه می باشد.
🔷 شکستگی های شدید شانه
در صورتی که بیمار دچار شکستگی و خرد شدگی شانه شود ، در این صورت امکان قرار گیری تکه استخوان های شانه در جای خود برای پزشک دشوار باشد یا حتی به علت قطع ارتباط خونرسانی به استخوان های خرد شده ، نشدنی باشد که در این صورت تعویض مفصل شانه راه حلی دائمی برای این موضوع به شمار آید.
برای تعیین نوبت و مشاوره با دکتر طاهریان بهترین متخصص ارتوپد تهران فرم زیر را پر کنید.
چه افرادی امکان جراحی تعویض مفصل ندارند؟
برخی از مبتلایان به درد شانه هستند که با توجه به شرایط جسمانی یا بیماری های زمینه ای ، گزینه مناسبی برای عمل جراحی تعویض مفصل شانه به شمار نمی روند. این شرایط عبارت اند از :
❌ افرادی که از شرایط جسمانی خوبی برخوردار نیستند ، گزینه مناسبی برای جراحی تعویض مفصل شانه به حساب نمی آیند.
❌ افرادی که سابقه فلج هر دو روتاتور کاف و عضلات دلتوئید دارند.
❌ افراد درگیر درد شانه که از عفونت در بدن خود رنج می برند.
❌ افرادی که دارای درد محدودی در ناحیه شانه خود هستند و با تشخیص پزشک جراح ، می توان درد را سایر اقدامات درمانی ، بهبود بخشید.
❌ افرادی که از بیماری در سیستم عصبی خود رنج می برند که می تواند مفاصل را تحت تاثیر خود قرار دهد.
تعویض مفصل شانه چگونه انجام می شود؟
در شرایطی که با تشخیص پزشک معالج ، دارو درمانی و حرکات اصلاحی ، نتواند مفید واقع شود در این شرایط می توان به عمل تعویض مفصل شانه روی آورد. در این صورت ، بیمار با مراجعه به اتاق عمل و تحت تاثیر بی هوشی کامل و نشستن به صورت قائم برای تسلط بیشتر جراح به بافت ، ابتدا بافت آسیب دیده شانه توسط جراح ارتوپد در تهران برداشته و با پروتز ها و اندام ساخته شده از جنس فلز مخصوص یا پلاستیک مخصوص به خود جایگزین می کنند.
خطرات احتمالی جراحی مفصل شانه
این عمل نیز با مانند هر عمل جراحی دیگری ، می تواند با عارضه هایی همراه باشد. از رایج ترین این عوارض که بروز آنها نیز محدود بوده ، می توان به موارد زیر اشاره نمود.
عفونت : یکی از عارضه های این عمل ، عفونت است که حتی می تواند سالها بعد از تعویض مفصل شانه ، خود را نشان دهد. در موارد عفونت ابتدایی که میزان تاثیرگذاری آن محدود است ، می توان با کمک اقدامات دارویی و مصرف آنتی بیوتیک ، عفونت را بهبود بخشید اما در مواردی که شدت عفونت زیاد باشد ، در این صورت ممکن است منجر به تعویض مجدد مفصل بیانجامد.
آسیب به اعصاب شانه : با توجه به شدت عمل که با برش هایی در بافت شانه همراه است و با برخی اقدامات مانند برداشتن بافت آسیب دیده و جایگذاری با پروتزها همراه است ، می تواند در همین حین ، اعصاب شانه دچار آسیب دیدگی شوند که به مرور و با گذشت زمان ، این عارضه بهبود خواهد یافت.
شل شدگی پروتز شانه : در شرایطی ممکن است پروتز استفاده شده در بافت شانه افراد ، دچار شل شدگی شود. در این شرایط بیمار درد شدیدی را تحمل می کند که لازم است بیمار اقدام به عوض کردن مجدد مفصل کند.