عمل آندوسکوپیک دیسک نوعی عمل کم تهاجمی می باشد که به منظور درمان پارگی و بیرون زدگی دیسک مورد استفاده قرار می گیرد. بعد از این جراحی به منظور سرعت بخشیدن به روند بهبودی و محافظت از ستون فقرات ، دستورات مراقبتی خاصی مورد نیاز است. به طور کلی مراقبت های بعد از جراحی آندوسکوپیک دیسک از اهمیت ویژه ای برخوردار است از این رو می بایست پس از جراحی به توصیه های پزشک خود پایبند باشید. در این مقاله دستورالعمل هایی را که می بایست بعد از جراحی آندوسکوپیک دیسک مورد توجه قرار دهید ، مورد بحث قرار داده ایم ؛ برای کسب اطلاعات مفید در این خصوص مقاله را تا انتها بخوانید.
مراقبت های بعد از عمل آندوسکوپی دیسک کمر
دکتر محمد ابراهیم طاهریان بهترین متخصص ارتوپد در تهران ، در خصوص مراقبت های بعد از جراحی آندوسکوپیک دیسک ، دستورات مراقبتی زیر را توصیه می کنند:
-
محدود کردن دامنه فعالیت
افرادی که به تازگی تحت عمل آندوسکوپی دیسک قرار گرفته اند ، باید توجه داشته باشند انجام فعالیت های سنگین ، ورزش های پرتحرک ، بلند کردن اجسام با وزن بیش از 3 کیلو و همچنین بالا رفتن از پله برای آن ها دست کم تا 3 هفته ممنوع است. ضمنا ناگفته نماند که بعد از این جراحی تا 2 هفته باید به خوبی استراحت کنید و جز در مواقع ضروری مثل رفتن به دستشویی از جای خود برنخیزید. در این 2 هفته فقط دراز بکشید و از نشستن خودداری نمایید ، چرا که قرارگیری در حالت نشسته سبب ایجاد فشار بر روی دیسک شده و ممکن است نتیجه جراحی را به مخاطره بیاندازد.
-
قدم زدن آهسته
از هفته دوم بعد از جراحی آندوسکوپی دیسک ، پیاده روی آهسته داشته باشید ؛ قدم زدن آرام در منزل به بهبودی سریع تر شما کمک می کند. لازم به ذکر است که پیاده روی منجر به افزایش گردش جریان خون شده و بدین ترتیب از لخته شدن خون پیشگیری می کند. درباره مدت زمان پیاده روی بعد از عمل دیسک کمر با جراح خود مشورت کنید. در صورتی که در هنگام پیاده روی احساس درد شدید در ناحیه کمر داشتید یا احساس ضعف در پاهایتان نمودید ، فورا پزشک خود را در جریان قرار دهید. انجام ورزش هایی نظیر پیاده روی روی سطوح صاف و فاقد هر گونه شیب و همچنین آب درمانی را از پایان هفته دوم در برنامه خود قرار دهید ، این فعالیت ها نه تنها در پیشروی بهتر پروسه بهبودی موثر هستند ؛ بلکه خطری نیز به دنبال نخواهند داشت ؛ البته بهتر است پیش از انجام این امور حتما با پزشک معالج تان مشورت نمایید.
-
دوش گرفتن
تا ۷ روز بعد از جراحی اگر تصمیم به حمام گرفتن دارید نباید محل عمل خیس گردد. پس از یک هفته با نظر جراح ، محل عمل می تواند در زمان استحمام شسته شود.
-
تعویض پانسمان
به بیمار نحوه تعویض پانسمان ناحیه جراحی آموزش داده می شود و بیمار ملزم است تا یک هفته بعد از عمل ، روزانه یک مرتبه لبه های موضع برش را با رعایت شرایط توصیه شده و با استفاده از بتادین استریل کرده و پانسمان جدیدی بر روی آن قرار دهد. (توجه داشته باشید که بتادین نباید با برش جراحی برخورد داشته باشد)
-
نحوه خوابیدن
نمی توان برای همه افراد استفاده از یک تشک با درجه سفتی یکسان را توصیه کرد زیرا این مسئله به عادات خواب افراد بستگی دارد ، اما در حالت کلی نباید روی تشک هایی که نرمی زیادی دارند بخوابید و توصیه می شود از تشک های غیراستاندارد استفاده نکنید چرا که در این صورت با کمر درد روبرو خواهید شد. بهترین حالت خوابیدن بعد از جراحی آندوسکوپیک ، خوابیدن به پهلو بدون هیچ گونه چرخش و قرار دادن یک بالش کوچک مابین زانوها می باشد. در صورتی که خوابیدن به پشت برای تان راحت تر است ، توصیه می شود در این وضعیت نیز یک بالش زیر زانوهایتان قرار دهید.
-
مصرف دارو
متخصص ارتوپد ، برای کمک به ترمیم سریع تر زخم جراحی ، داروهایی را برای شما تجویز می نماید که باید تا زمان مقرر آن ها را به مصرف برسانید.
-
کاهش وزن
اگر دارای اضافه وزن هستید ، باید این مسئله را بدانید که وزن زیاد موجب ایجاد فشار به دیسک ها می شود و در واقع نتیجه عمل را تحت الشعاع قرار می دهد ؛ بنابراین بهتر است از یک برنامه غذایی و ورزشی مناسب پیروی کنید و وزن خود را کاهش دهید.
-
معاینه توسط پزشک
بیمارانی که جراحی آندوسکوپیک انجام داده اند ، باید 2 هفته پس از عمل برای معاینه اولیه به پزشک خود مراجعه نمایند و پس از آن بسته به صلاحدید جراح ، در بازه های زمانی تعیین شده برای معاینات مجدد اقدام نمایند.