زمان مطالعه: 3 دقیقه

در رفتگی شانه که یکی از مشکلات و آسیب های رایج مفصلی است ، می تواند در صورت بروز ، درد شدیدی را با خود به همراه داشته باشد. اما غیر از درد ، علائم دیگری دارد که در صورت مشاهده ، می توان پی به آسیب به کتف و در رفتگی شانه برد. در این مقاله با این مشکل مفصلی و انواع راه های درمان آن از زبان دکتر محمد ابراهیم طاهریان ، جراح و متخصص ارتوپد ، بیشتر آشنا می شویم.

از علائم تا روش های درمان در رفتگی شانه

در رفتگی شانه چیست؟

استخوان شانه را می توان متشکل از استخوان های گوی و کاسه در نظر گرفت که در هنگام در رفتن شانه ، استخوان توپی شانه از موقعیت طبیعی خود خارج می شود. این اتفاق به اصطلاح دررفتگی شانه عنوان می شود که می تواند به صورت جزئی یا حتی کامل باشد. این دررفتگی می تواند باعث آسیب به بافت های اطراف شانه از جمله ماهیچه ها و تاندون ها شود.

انواع در رفتگی شانه

با توجه به خارج شدن استخوان گوی شانه از کاسه ، این خارج شدن در جهت های مختلفی می تواند صورت گیرد که به شرح زیر هستند.

در رفتگی قدامی شانه

در صورتی که شانه در وضعیتی قرار داشته باشد که باعث چرخش شانه به سمت بیرونی و جلو شود ، دررفتگی قدامی شانه رخ می دهد. این نوع در رفتگی ، در مقایسه با نوع دیگر ، رایج تر بوده و معمولا در مواقعی که بازو در موقعیت پرتاب قرار داشته باشد ،  رخ می دهد.

در رفتگی خلفی شانه

این نوع در رفتگی که بسیار نادر است ، در صورت ضربه غیر مستقیم به کتف منجر می شود. در صورت بروز ضربه ، کتف باعث چرخش داخلی و به سمت عقب می شود و این نوع دررفتگی را باعث می شود.

 

برای تعیین نوبت و مشاوره با دکتر طاهریان بهترین متخصص ارتوپد تهران فرم زیر را پر کنید.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

 

علت در رفتگی شانه

علت های مختلفی باعث می شود تا کتف دچار در رفتگی شود. از مهم ترین این علت ها ، می توان به موارد زیر اشاره نمود :

آسیب های ورزشی : اولین عاملی که احتمال در رفتگی شانه بسیار بالاست ، آسیب های ورزشی است. ورزش هایی که احتمال تماس بین نفرات وجود دارد ، مانند فوتبال بیشتر در معرض این آسیب هستند. علاوه بر ورزش های تماسی ، ورزش هایی که احتمال زمین خوردگی بالایی دارند مانند هاکی ، والیبال یا حتی ژیمناستیک ، بسیار مستعد در رفتگی شانه هستند.

حوادث : در مواقعی که احتمال وارد شدن ضربه های شدید به کتف وجود دارد ، مانند تصادفات رانندگی یا افتادن از روی نردبان ، این احتمال وجود خواهد داشت تا افراد دچار در رفتگی شانه خود شوند.

علائم و نشانه های دررفتگی کتف

در صورتی که در صورت آسیب و ضربه به کتف ، هر یک از علائم زیر رویت شد ، می توان این تصور را داشت که فرد دچار در رفتگی شانه شده باشد.

✔️ درد شدید 

اولین نشانه دررفتگی کتف ، درد شدیدی است که بلافاصله پس از حادثه در بدن فرد ، بروز پیدا می کند. این درد قابل توجه بوده و از شدت آن کاسته نمی شود.

✔️ بی ثباتی ناحیه آسیب دیده 

در صورتی که کتف دچار دررفتگی شده باشد ، کتف ناپایدار بوده و این امکان وجود نخواهد داشت که بافت آسیب دیده را بتوان حرکت داد.

✔️ ضعف عضلات 

در صورتی که دررفتگی کتف ، سابقه دار باشد  ، می تواند باعث آسیب های بیشتر و در نهایت ضعیف شدن بافت های اطراف شانه شود که ممکن است منجر به آسیب های شدید تری شود.

✔️ تورم و کبودی در کتف

در صورت آسیب و پارگی رگ های خونی کوچکی که در بافت وجود دارد ، ممکن است در صورت دررفتگی شانه دچار کبودی شود . علاوه بر کبودی ، تورم در ناحیه کتف نیز به علت تجمع مایعات در محل آسیب باشد.

راه های درمان در رفتگی شانه

در صورتی که بیمار برای اولین بار دچار در رفتگی کتف شده باشد ، اولین اقدام به جا انداختن شانه و قرار دادن مجدد استخوان کوی و کاسه است. برای جا انداختن صحیح و اصولی کتف ، نیاز است تا به پزشک متخصص ارتوپد در تهران مراجعه نمود. چرا که متخصص ارتوپد با توجه به مهارتی که در کار خود دارد ، می تواند به سادگی کتف را به محل خود بازگرداند.

روش های درمان در رفتگی مکرر شانه

در صورتی که بیمار دچار در رفتگی راجعه شده باشد ، علاوه بر مراجعه به متخصص ارتوپد برای جا انداختن شانه ، نیاز است تا یکسری اقدامات درمانی توسط پزشک تجویز گردد تا دیگر کتف در رفتگی مجدد نشود. برای درمان می توان از روش های جراحی و غیر جراحی بهره برد که هر کدام بسته به شرایط بیمار تجویز می شوند.

از مهم ترین اقدامات درمانی غیر جراحی که پزشک برای درمان در رفتگی کف ، از آنها بهره می برد ، می توان به فیزیوتراپی ، استراحت بافت آسیب دیده ، استفاده از یخ ، بی حرکتی بافت به کمک بریس و داروهای ضد التهابی اشاره کرد.