به طور کلی هر زانو دو رباط صلیبی دارد ؛ رباط صلیبی قدامی و خلفی. این رباط ها استخوان ران یا فمور را به تیبیا یا استخوان پایین پا وصل می کنند. وقتی یکی از این رباط ها در زانو به صورت جزئی یا به طور کامل پاره شود ، پارگی رباط صلیبی زانو حادث می شود ؛ البته تصادف و افتادن می تواند هر دو رباط را پاره کند. در صرت دچار به این عارضه ، می توانید به دکتر محمد ابراهیم طاهریان ، بهترین متخصص ارتوپد در تهران مراجع نمایید تا ایشان پس از انجام بررسی های لازم ، مناسب ترین روند درمانی را برایتان در پیش بگیرد.
لازم به ذکر است که تصادفات رانندگی و جراحات ورزشی رایج ترین دلایل پارگی رباط صلیبی هستند ؛ به عنوان مثال ، رباط صلیبی قدامی اغلب در یک حرکت ناگهانی هنگام توقف اتفاق می کند ؛ طی این جریان ، زانو خم می شود و مختصری در وضعیت قفل شده قرار می گیرد و همزمان به سمت بیرون می چرخد ؛ که این حالت ، غالبا در اسکی ، فوتبال یا سایر ورزش های توپیکه مستلزم تغییرات ناگهانی در مسیر حرکت می باشند اتفاق می افتد. پارگی رباط صلیبی خلفی ، در نتیجه فشارهای بیرونی می باشد ؛ برای مثال برخورد با داشبورد خودرو یا تصادف. این حرکات موجب می شود رباط صلیبی خلفی بیش از حد کشیده شده و به پارگی منتج شود.
علائم پاره شدن رباط صلیبی زانو
وقتی رباط صلیبی پاره می شود ، صدای ترک واضحی شنیده شده و زانو سریعا متورم و دردناک میشود ، اگرچه این درد بعد از مدت کوتاهی به نحوی خفیف می شود ، اما توجه داشته باشید که چنانچه فشار روی زانو قرار گیرد ، درد دوباره تشدید می گردد. در صورت وقوع پارگی رباط صلیبی زانو ؛ زمانی که فرد راه می رود ، زانوی او بی ثبات بوده و به یک طرف خم می شود. همچنین فرد با رباط صلیبی پاره ، نمی تواند پای خود را خم کند یا بکشد. ضمنا به دنبال پارگی ، ممکن است کبودی شکل گیرد و گاهی اوقات خونریزی داخلی اتفاق بیفتد. برای تشخیص هر چه بهتر این مشکل ، بهتر است به بهترین دکتر ارتوپدی تهران مراجعه نمایید.
علت پارگی رباط صلیبی زانو
پیشگیری از پارگی رباط صلیبی زانو
در صورتی که ورزشکار هستید ، ممکن است پیشگیری از بروز چنین عارضه ای ممکن نباشد ، اما تکنیک های مختلفی می تواند ریسک پاره شدن رباط صلیبی زانو را پایین آورد. برای مثال در صورتی که بسکتبال ، والیبال یا فوتبال بازی می کنید ، باید هنگام تغییر مسیر یا پریدن ، جای درست پای خود را پیدا کرده و با اصول درست این حرکات را انجام دهید. فعالیت های نام برده شده عامل هفتاد درصد از پارگی های مربوط به رباط صلیبی زانو هستند.
مراقبت های اولیه هنگام پارگی رباط صلیبی زانو
تشخیص پارگی رباط صلیبی زانو
بهترین متخصص ارتوپد تهران در ابتدا ، بر اساس معاینات فیزیکی مختلف مرتبط با پارگی رباط صلیبی اقدام به تشخیص این عارضه می کند و برای محرز نمودن تشخیص خود ، ام آر آی و اشعه ایکس تجویز می نماید.
درمان پارگی رباط صلیبی زانو در تهران
درمان پاره شدن رباط صلیبی خلفی:
در ورزشکاران و همه افراد فارغ از هر سنی که می خواهند به فعالیت های فیزیکی سخت ادامه دهند ؛ برای درمان پارگی رباط صلیبی خلفی ، جراحی بازسازی رباط صلیبی لازم است ؛ لذا می توان گفت که گزینه جراحی ، معمولا برحسب سبک زندگی بیمار خواهد بود. از این رو اگر جراحت شدید نباشد ، در بعضی بیماران که ورزش های فشرده یا کار فیزیکی سخت انجام نمی دهند می توان بدون جراحی ، پارگی رباط صلیبی خلفی را درمان کرد. هدف از درمان پارگی رباط صلیبی زانو با جراحی ، تعویض و بازسازی قسمت آسیب دیده رباط صلیبی و بازیابی ثبات زانو است.
درمان پاره شدن رباط صلیبی قدامی :
درمان پارگی رباط صلیبی قدامی ، به شدت جراحت بستگی دارد ، تا جایی که تمام پارگی های رباط صلیبی به جراحی نیازی ندارند. درمان اولیه بر کنترل درد ناشی از پارگی رباط صلیبی قدامی ، بازیابی طبق حرکت و جلوگیری از جراحت در آینده است. لازم به ذکر است اقدام سریع به درمان می تواند به بازیابی سریع تر حرکت زانو و کمک به بهبودی زانو بسیار موثر واقع گردد. تصمیم به درمان جراحی یا غیر جراحی برای پارگی رباط صلیبی قدامی ، به چندین فاکتور از جمله سن بیمار ، علائم موجود ، سطح فعالیت او و انتظارات وی از این جراحی ، بستگی دارد.
روند درمانی پارگی رباط صلیبی زانو
قبل از جراحی درمان پارگی رباط صلیبی زانو در تهران
پیش از اینکه برای عمل مراجعه کنید ، باید تا زمانی که تورم کاهش پیدا کند و محدوده حرکتی زانو به حالت اولیه باز گردد منتظر بمانید. همچنین ممکن تا زمانی که عضلات جلوی ران (چهارسر) و عضلات پشت ران (همسترینگ) به اندازه کافی قدرت داشته باشند. در صورتی که قبل از جراحی دامنه حرکتی زانو کامل نشده باشد ، ممکن است ریکاوری سخت تری داشته باشید.
معمولا تا بازگشت دامنه حرکتی به صورت کامل ، در حدود سه هفته زمان نیاز است. ممکن است به این منظور ، بهترین متخصص ارتوپد تهران برایتان چند جلسه فیزیوتراپی تجویز نماید. فیزیوتراپ نیز حرکاتی را به شما آموزش می دهد تا در خانه آن ها را انجام دهید و انعطاف پذیری پای خود را بالا ببرید. ورزش های سبکی مثل شنا و دوچرخه سواری نیز به شما توصیه خواهند شد.
این نوع فعالیت ها قدرت عضلات را بالا می برند و در عین حال ، فشار زیادی به زانو وارد نمی کنند. توصیه اکید می گردد از انجام ورزش ها و فعالیت هایی که شامل چرخیدن و یا پریدن می شوند دوری کنید.
جراحی پارگی رباط صلیبی زانو در تهران
- کسانی که طی پارگی رباط صلیبی ، بخشی از استخوان آن ها نیز دچار در رفتگی شده است
- آسیب وارد شده بیش از یک رباط را درگیر ساخته است
- آسیب رباط صلیبی که در گذشته و به مرور رخ داده و با علائمی همراه است
ریسک های جراحی پارگی رباط صلیبی زانو در تهران
این عمل در هشتاد درصد موارد عملکرد زانو را برمی گرداند. اما ممکن است زانوی شما بعد از این پروسیجر ، به شکل کامل شبیه قبل از عمل نشود و در برخی مواقع احساس درد و تورم داشته باشید. این امر به این علت رخ می دهد که ممکن است در حین یا بعد از این فرآیند آسیب دیگری مثل پاره شدن یا آسیب دیدن غضروف رخ دهد.
درست مثل تمام جراحی های تهاجمی ، خطرات مختلفی را امکان دارد تجربه کنید. این موارد شامل عفونت ، لخته شدن خون ، زانو درد ، سفتی و ضعف در عضلات زانو ، تاثیر داروهای بیهوشی و غیره شود. البته این نکته را در نظر داشته باشید تا زمانی که به یک دکتر ارتوپدی خوب در تهران مراجعه کرده باشید ، هیچ کدام از مشکلات بالا رخ نخواهند داد و یا شدت آن ها کم خواهد بود.
دوره ریکاوری پس از درمان پارگی رباط صلیبی
آیا پس از جراحی پارگی رباط صلیبی زانو ، فرد در بیمارستان بستری می شود؟
چرا زنان بیشتر در معرض پارگی رباط صلیبی زانو هستند؟
بانوان و آقایان در هنگام انجام حرکات مختلف ، از تکنیک های مختلفی استفاده می کنند ، همین موضوع زنان را بیشتر در معرض ابتلا به این مشکل قرار می دهد. زنان ابتدا عضلات چهار سر خود را فعال می کنند ، در صورتی که مردان ابتدا ماهیچه های همسترینگ را فعال می نمایند. همین منجر می شود میزان فشاری که به زانو وارد می شوند متفاوت باشد.
سلام من رزمی کارم ، می خوام بدونم اگه رباط زانوم رو عمل کنم چه مدت بعدش می تونم دوباره ورزشم رو شروع کنم؟ بعد از عمل امکانش هست رباط دوباره پاره بشه؟
یکسال بعد میتوان ورزشهای رزمی انجام داد . اگر شدت ضربه شدید باشد دوباره امکان پارگی هست