زمان مطالعه: 8 دقیقه

در صورت حرکت مکرر و یا ملتهب شدن قسمتی از بدن ، تاندون هایی که می توانند عضله را به استخوان متصل کنند، دچار اختلالی به نام التهاب تاندون می شوند. التهاب به وجود آمده سبب ایجاد درد، کاهش قدرت عضله و کاهش حرکت در تاندون ها می شود. در این مقاله دکتر محمد ابراهیم طاهریان ، بهترین متخصص ارتوپد تهران ، توضیحات کارآمدی را در اختیار شما قرار داده است.

التهاب تاندون

تاندون چیست؟

به مجموعه ای از بندهای رشته ای از جنس کلاژن که وظیفه اتصال استخوان ها به عضله را دارند تاندون می گویند. تاندون ها در اندازه های مختلف در سر تا سر بدن قرار گرفته اند. برای مثال، تاندون آشیل که نوعی از این رشته های بزرگ بوده در ایستادن و حرکت کردن پا ها کاربرد دارند. تاندون های کوچک تر و در قسمت های مختلف بدن ، سبب حرکت انگشتان می شود.

علت بروز التهاب تاندون چیست؟

  • وارد شدن ضربه محکم و مستقیم
  • افزایش فشار در اندام ها و بافت ها
  • در صورت وجود عفونت های مفصلی
  • افزایش تمرینات ورزشی به طور ناگهانی
  • استفاده بی ملاحظه از مفاصل تاندون ها
  • شکل های غیر طبیعی استخوان و مفصل
  • اختلال و عدم خون رسانی در نقاط مختلف تاندون
  • انجام فعالیت های تکراری و تکان دادن تاندون به صورت دائمی و با شدت زیاد
  • وجود عوارض جانبی در بیماری هایی مانند روماتیسم، نقرس و همچنین اختلالات غده تیروئید

علائم بروز التهاب تاندون چیست؟

  1. شنیده شدن صدا اندام ها در حال حرکت
  2. احساس گرمی و تورم در ناحیه آسیب دیده
  3. در مواقع کشیدن اندام و احساس دردی شدید
  4. اسپاسم و گرفتگی عضلات در اندام های مختلف
  5. وجود التهاب، تورم و قرمزی در محل آسیب دیده
  6. حساس شدن محل اسیب دیده به هر گونه لمس شدگی
  7. افزایش درد در مواقع انجام فعالیت و کاهش درد به هنگام استراحت

تشخیص تاندونیت

در صورتی که این عارضه با استراحت ، مصرف دارو و اعمال یخ بهبود نیافت در اسرع وقت به پزشک مراجعه کند. جراح با سوالاتی از بیمار راجع به نشانه هایش می پرسد و آزمایشاتی برای شناسایی آن تجویز می کند. اگر تاندون های فرد ملتهب و ضخیم شده باشند با حرکت آن ها صدای غژغژ شنیده می شود. برای کمک در تشخیص التهاب تاندون ، بهترین متخصص ارتوپدی تهران به مشاهده ذخیره کلسیم موجود در اطراف تاندون با تصویر اشعه ایکس می پردازد. البته آزمایش های تصویربرداری دیگری مانند MRI وسونوگرافی در تورم غشا سلولی می تواند کمک بسزایی کند.

انواع التهاب های تاندون

التهاب شانه

التهاب موجود در شانه که نام دیگر آن بالاخاری بوده، باعث بروز درد به هنگام تکان دادن و یا بالا کشیدن دست ها به سمت بالا می باشد. در برخی مواقع حاد و تاثیر گذاری التهاب تاندون های اطراف سبب بروز نوعی سندروم به نام روتاتورکاف می شود.

التهاب آشیل

تاندون های آشیل در ساق پا و پاشنه پا قرار گرفته اند. التهاب در تاندون های آشیل یکی از صدمات رایج در میان ورزشکاران است. در صورت عدم توجه به انتخاب کفش مناسب و مقاوم، همچنین نداشتن تکیه گاهی مطلوب این التهاب به وجود خواهد آمد.

التهاب آرنج

التهاب آرنج و یا آرنج تنیسور ، وجود درد در قسمت های خارجی آرنج می باشد. ممکن است این درد ادامه داشته و تا پایین مچ دست بی آید.
نام دیگر التهاب درونی آرنج گلف باز بوده، در این نوع از التهاب درد در قسمت های داخلی آرنج حس شده و در هنگام برداشتن وسیله درد آن تا مچ دست ادامه پیدا می کند.

التهاب مچ دست

تاندوپاتی از جمله التهابات موجود در مچ دست می باشد. این نوع از التهاب، افرادی را که مچ دست خود را به صورتت مکرر تکان می دهد تحت تاثیر قرار می دهد. البته بهتر است بدانید بیش تر از آن که التهاب باشد در واقع نوعی دژنرتیو بوده است.

التهاب شست بلک بری یا سندروم دکوروان

در این مواقع غشایی که موجب پوشاندن اطراف تاندون های شست می شود ، ملتهب شده و این ورم بین مچ و انگشت قرار دارد. با تورم و ضخیم شدن این غشا در این ناحیه ، حرکت شست نیز دردناک می شود.

التهاب شست ماشه ای یا انگشت

این التهاب در صورتی است که شست ماشه ای یا انگشت در هنگام صاف شدن ، صدای کلیک می دهد. در صورت التهاب و ضخیم شدن غشاء تاندون موجود در کف دست به انگشتان اجازه حرکت روان را نداده و موجب حالت خمیدگی شست می شود. گاهی اوقات نیز امکان دارد در طول تاندون با یک برآمدگی مواجه شوید.

درمان التهاب تاندون در خانه

روش های جلوگیری از پیدایش التهاب تاندون چیست؟

  1. بکارگیری از روش های موثر در کاهش التهاب
  2. ایجاد محدودیت در حرکت زردپی های آسیب دیده
  3. تمامی کار های خود را به آرامی و با دقت بالا انجام دهید
  4. اگر دردی غیر عادی را احساس کردید، کار خود را رها کرده و استراحت کنید
  5. میزان فشار وارد شده بر تاندون را کاهش داده و به تدرج آن را افزایش دهید

فعالیت هایی که سبب التهاب تاندون می شوند

  • ورزش اسکی
  • ورزش تنیس
  • ساییدن چیزی مانند تمیز کردن فرش
  • پرتاپ کردن توپ
  • رنگ کردن خانه
  • باغبانی
  • بیل زدن
  • رنگ کردن و غیره

به طور کلی می توان گفت استراحت کافی ، نحوه صحیح حمل اشیا و غیره می تواند از وجود درد در مفاصل و عضلات جلوگیری کند.

انجام ورزش هایی که در التهاب تاندون حائز اهمیت می باشد

انجام ورزش های منظم می تواند در پیشگیری از این عارضه بسیار مفید باشد. توجه داشته باشید که گرم کردن بدن و انجام ورزش با انجام حرکات کششی مناسب ، در پیشگیری از التهاب تاندون نقش بسزایی دارد. تحریک تاندون ممکن است با آسیب شدید ناگهانی یا ضربه های مداوم خفیف به وجود آید. در کل می توان گفت انجام حرکات ورزشی به طور نادرست می تواند خود عاملی مهم در التهاب تاندون باشد. برای این کار باید حتما قبل از انجام ورزش ، بدن خود را با حرکات کششی گرم کرده و فعالیت ورزشی را به مرور افزایش دهید. از تجهیزات ورزشی مناسب مانند کفش و لباس مناسب استفاده کنید و قبل از پایان فعالیت بدنتان را به آرامی خنک کنید. بدن تان را به ورزش منظم عادت دهید یعنی از انجام یک روز فعالیت بدنی شدید و چندین روز استراحت خودداری کنید.

عوامل موثر بر التهاب تاندون

سن : مشکلات مربوط به زردپی ها ممکن است در هر فردی و در هر سنی رخ دهد. اما هر چه سن افراد بیشتر شود امکان بروز التهاب تاندون بیشتر خواهد شد. زیرا افزایش سن توانایی و کارکرد تاندون ها را کاهش می دهد، و دیگر نمی تواند فشارهای زیاد را تحمل کند.

شغل : افرادی با داشتن مشاغل سخت انجام حرکات تکراری به صورت مکرر، ایجاد لرزش در دستان، وارد شدن فشار زیاد و غیره احتمال بروز التهاب را بیشتر خواهد کرد. در صورت عدم توجه و عدم اصلاح آن می تواند مشکل به وجود آمده جدی تری شود.

فعالیت های بدنی : انجام فعالیت و ورزش هایی که باعث حرکت یک اندام به صورت دائم می شود، التهابات تاندون را افزایش می دهد. ورزش هایی مانند: طناب زدن، تنیس، شنا، بولینگ، بیسبال و غیره از جمله آن ها می باشد.

بیماری ها : برخی از افراد و با داشتن بیماری هایی مانند، دیات و یا آرتریت روماتویدی بیشتر در معرض هر گونه التهاب تاندون قرار می گیرند.

روش های موثر درمان التهاب تاندون

دارو : تجویز دارو های مسکن توسط پزشک، به منظور کاهش التهاب و درد ناشی از التهابات تاندون بوده است.

تزریق : تزریق از جمله اقدامات درمانی برا کاهش التهابات و درد می باشد. کورتیکو استروئیدها و تزریق آن ها بسیار در کاهش علائم نام برده تاثیر گذار است.

بلاک عصبی : از این دارو بی حس کننده در گردن و قسمت بالایی شانه استفاده می شود. زیرا در این محل عصب های کنترل کننده احساس قرار دارند. با تزریق این ماده درد و التهابات بسیار تسکین می یابند.

اوزون تراپی : در این روش با بکارگیری از گاز ازون به منظور تولید و بازسازی رباط، تاندون غضروف های جدید در اندام های مختلف، که به علت التهاب تاندون ضعیف شده است استفاده می شود.

پی آر پی  : در این روش از درمان تاندون ها، پلاکت های لازم از خون خود فرد تهیه شده و به محل مورد نظر تزریق می شود، با استفاده از این روش درمانی درد این التهاب کاهش پیدا می کند.

 

عوامل خطر پارگی تاندون های شانه

 

درمان توسط لیزر : از لیزر درمانی با شدت بالا به منظور نفوذ به بافت های عمیق تر و درمان التهاب تاندون استفاده می شود. در نتیجه یک شیب حرارتی بسیار بالا سبب ترمیم بافت شده، و درناژ لنفاوی را در مناطق آسیب دیده افزایش می دهد. برخی از درمان ها توسط مدولاسیون فعالیت سلول و همچنین مدولاسیون های هورمون انجام می شود. در این روش از درمان توسط لیزر سلول های تازه به مناطق آسیب دیده رفته و روند درمانی را سرعت می بخشد.

فیزیوتراپی : فیزیوتراپی و انجام اولتراسوند، ماساژ درمانی به منظور کنترل و کاهش درد انجام می شود. روند درمان و تعداد جلسات لازم برای فیزیوتراپی به نوع حاد بودن التهاب تاندون مربوط بوده و از دو هفته الی چند ماه ممکن است مورد نیاز بیمار باشد.

جراحی  : در بسیاری از موارد و با وجود آسیب های شدید و جدی متخصص تصمیم به جراحی محل آسیب دیده می گیرد.

سوزن درمانی : فرو بردن سوزن هایی نازک و مخصوص در تاندون های محل آسیب دیده، سلول ها و فاکتور های درمانی تاندون را تحریک می کند.

امواج های صوتی : در این روش برش هایی بسیار ظریف و کوچک به منظور برداشت تاندون آسیب دیده توسط امواج فراصوتی انجام می شود.

عوارض تاندونیت

عدم درمان التهاب تاندون می تواند موجب پارگی آن شود که در این صورت حتما فرد باید جراحی شود. اگر درد تاندون طی چند هفته یا ماه ادامه دار باشد ، فرد به احتمال زیاد به تاندونیت دچار شده است. این عارضه با تغییراتی مانند رشد عروق خونی ، دژنراتیو در تاندون بدن بیمار همراه است.

سوالات متداول درباره التهاب تاندون

در برخورد اول با آسیب تاندون چه اقداماتی را انجام دهیم؟
  1. استراحت ؛ ابتدا بسیار توصیه می شود بلافاصله بعد از بروز آسیب از تکان دادن آن خودداری کنید. بهتر است استراحت کنید. انجام هرگونه فعالیت می تواند میزان درد و تورم را افزایش دهد.
  2. کمپرس یخ ؛ قرار دادن کمپرس های یخ می تواند از گرفتگی عضلات، درد و تورم جلوگیری کند و همچنین روند درمان را تسریع بخشد.
  3. محل آسیب دیده را ببینید ؛ با بستن و باند کشی کردن محل آسیب دیده می توان از هرگونه حرکت ان جلوگیری کرد.
  4. پاهای خود را بالا بگیر ؛ چنانچه اگر التهاب تاندون در پا و یا زانو شما باشد، پاهای خو را بالا تر از قلب نگه دارید تا به کاهش تورم کمک کند.
التهاب در کدام قسمت از اندام ها بیشتر است؟

ممکن است اختلالات موجود در زردپی ها در هر قسمتی از بدن رخ دهد. اما در شست پا، آرنج، شانه، لگن، زانو و تاندون آشیل بیشتر خواهد بود.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
  • عدم حرکت محل آسیب دیده
  • در صورت وجود تب بالا، بیشتر از 7/37
  • احساس شدید گرما، تورم، قرمزی در محل آسیب دیده
لزوم مراجعه به متخصص ارتوپد در مواقع اسیب تاندونی چیست؟

همانطور که اشاره شد تاندون ها استخوان را به ماهیچه متصل می کنند. تمامی تاندون ها می توانند، وزنی حدود 4 برابر کل بدن را تحمل کنند. اما گاهی اوقات ممکن است این آسیب به صورت دیگری وارد شده و زردپی دچار پارگی و آسیبی جدی شود. عواملی مانند افرادی با گروه خونی o و یا داشتن بیماری هایی همانند نقرس و غیره می تواند، بروز تاندونیت را بسیار افزایش دهد.

بهتر است در چنین مواقعی سریعا به پزشک ارتوپد مراجعه کنید. در صورت عدم توجه در مراجعه به پزشک باعث بروز نواقص و ناتوانی به صورت دائمی خواهد شد. دکتر راهکار و روش های درمانی بسیاری را برای کاهش درد و التهاب تاندون به کار خواهد گرفت.

با استفاده از عکس برداری و آزمایشات لازم، همچنین بکارگیری از روش هایی مانند فیوزیوتراپی،دامنه حرکتی عضو آسیب دیده را بهبود بخشیده و در نتیجه می تواند تمامی مشکلات ناشی از التهابات تاندون را به خوبی و به موقع درمان کند.